Så nu har du bestämt dig, du har funnit rätt valp för dig, den är tingad och det är bara någon vecka kvar tills du ska hämta din nya familjemedlem. Du har köpt leksaker, en snuttefilt, ett koppel och till och med en liten tröja (för vem älskar inte att klä ut sina djur) till din nya vän.

Du har googlat, du har läst, du har koll på närmaste vaccinationerna och du är anmäld till valpkurs.

Allt är helt enkelt klart! Eller….?

Här kommer lite tips och trix på sådant du kanske inte alls tänkt på!

  • Din lilla sötnos kommer byta tänder, och detta kliar massor.

Tänk till innan du väljer att din lösning är att plocka bort varenda sko och annat. För hur ska hunden annars lära sig att skor inte är till för att tuggas på när du väl tar fram dem?

Välj istället att ställa undan de du är rädd om, med låt annat stå framme så att du kan öva in att skor tuggar man inte på!

  • Mjuka plastlock (som GB glasslock) är jätteskönt för valptänder att tugga på!
  • Skäll inte på valpen när olyckor händer inne, detta kan då göra att den lille istället försöker gömma sig. Ha istället framförhållning, lär dig vilka tillfällen olyckorna brukar ske och se till att du redan är ute då så att du istället kan ge beröm!

Och du, olyckor kommer att hända – de bara är så, men det går snart över men rätt övning.

  • Bestäm dig tidigt för om hunden ska få ligga i sängen, soffan o.s.v.

Hur gullig och liten din nya vän är så växer den. Och det är inte lätt för det att förstå att vissa saker får du göra när du är liten och söt, men om några månader kommer du få skäll för det!

(Detta gäller allt, var konsekvent, tänk inte “du är ju så söt, de gör ju ingen skada” – det är detta som skapar osäker kommunikation mellan hund och ägare).