Att träna tillsammans med sin Staffordshire Bull Terrier är ett roligt och bra sätt att få en stark relation. Känn inte press på att allt måste funka från start, ta små steg och beröm ofta. Att säga nej kan man ofta undvika då det istället blir tjat. (Har du t.ex. en hund som drar i kopplet så säg inte nej varje gång, stanna istället upp, se till att du får hundens uppmärksamhet och beröm var gång kopplet inte är sträckt)

Gör inte hunden som du tänkt eller önskat, ignorera problemet och beröm med godis och positiva ord när den väl gör rätt. Arbeta mycket på att bibehålla ögonkontakt och se till att hunden förstår vad du vill.

Märker du att ni inte kommer framåt så dela upp det i mindre delar. Ska du t.ex. lära hunden att lägga sig ner – så börja med att lära hunden “sitt”, då är du ju redan halvvägs.

Ett bra inköp är lite olika träningsböcker för att få uppslag på hur träningen kan gå till, köp gärna även en bra visselpipa och en slitstark dummy som du bara använder som beröm och leksak de gånger ni tränar – på detta sätt så vet din vän när det är dags för träning och det blir en positiv upplevelse redan från start.

Tänk även på att träningen ska var kul. Avsluta aldrig ett träningspass med något negativt, utan märker du att hunden börjar bli för trött eller tappa fokus, be hunden göra något du vet att den kan som avslut. Ge den massor beröm och avsluta sedan träningen för den dagen. Då har du en glad hund som ser fram emot nästa träningspass.

Detta gäller även vid andra tillfällen. Tänk på att förstärka det positiva och arbeta bort felstegen genom att ignorera, så kommer hunden själv att arbeta bort det – för det är ju så att hunden alltid vill, och försöker, göra det matte eller husse ber den om!