Är jakt ditt stora intresse och du vill ha en vän som kan vara med dig i spårning eller rapportering skulle jag rekommendera en annan hundras en just en Staffordshire Bull Terrier.

Jag säger inte att det inte går. Men det finns andra hundraser som är mer framavlade för just jakt, spårning och rapportering än Staffen. Risken blir istället, som rasen ändå är en kamphund i botten, att detta kan bli en stress för hunden och då går på instinkt och helt enkelt biter ihjäl bytet som ska jagas fram eller att den skäller som en lösning på att få ur alla känslor som faktiskt sker vid jakt.

Har du jakt som en mindre hobby så absolut, testa att gå en kurs och se om din hund verkar ha den grund, intresse och förståelse för att kunna vara med vid jakt.

Jakt är ett stort område med stor bredd. Det är just därför det även finns olika framavlade raser till de olika områdena. Vissa raser fungerar bättre till apportering, andra till att spåra. Och även här påverkas det av vilket djur som ska jagas eller spåras.

Men är du renodlad jägare som tillbringar timmar i skogen var dag skulle jag istället rekommendera de andra raserna som går under just jakt hund.

Vill du istället ha en hobby tillsammans med din Staffe skulle jag rekommendera:

  • Agility

En kul sport med hinderbana som du tillsammans med hunden genomför på tid

  • Lydnad

Här ska du och hunden genomföra olika moment/kommandon (ibland lös, ibland i koppel)

  • Rally lydnad

Här är du “kartläsare” till din hund. Banan är ny var gång och det står skyltar med uppgifter

  • Bruksprov

Är ett prov där du och din hund får genomföra olika steg, allt från grundläggande kommandon till svårare i de högre klasserna.

Med andra ord finns det en mängd roliga aktiviteter för dig och din Staffe även om det kanske just inte är jakt.