Allmän fakta om Staffordshire Bull Terrier – a.k.a. Staffe, ingår under grupp 3 på svenska kennelklubben.

Denna grupp innehåller just olika terrier hund raser.

Terrier, staffe som andra, är en speciell grupp hundar som ofta är väldigt envisa. Här finner vi allt ifrån bullterrier till skottsterrier.

Utseendet och storleken kan alltså variera stort, men terrier (och de andra olika grupperna) handlar mer om hur hunden är i psyket samt vilka användningsområden de har.

Grupp 3 har ofta sitt ursprung i Storbritannien och hundrasernas bakgrundsområden är som jakt- eller kamphundar. Med andra ord är terriern en aktiv hund som ofta har mycket muskler eller energi.

De flesta av gruppens hundar används idag till sällskapshundar, men det finns några av raserna som fortfarande används till t.ex. grytjakt. Detta handlar då främst om de mindre, lite mer smidigare raserna, än Staffen som är ganska kompakt och stor.

Att utseendet på olika terrier hundar kan skilja sig så beror just på de olika användningsområdena.

Medan just Staffordshire Bull Terrier räknas till en kamphund så räknas istället lakelandterriern som spårhund. Här är det kroppen som är skillnaden. Staffordshire Bull Terrier är ett muskelpaket, där energin finns för att “explodera” vid behov, medan lakelandterriern har en mer långdragen energi för att kunna spåra och vara alert under längre perioder och för att sedan snabbt kunna reagera när den behöver.

Oavsett vilken terrier man faller för, så bör man vara medveten om att det är en väldigt envis, stark, hund som redan från start (hur söta de än må vara som små) ha en husse eller matte som är tydlig med rätt och fel. Att låta hunden själv styra sina villkor som liten kommer endast skapa en osäker hund – vilket tyvärr kan skapa en aggressiv hund.

Detta är med andra ord INTE hunden, eller hundrasens fel, detta beror helt och fullt på felhantering och feluppfostran av matte eller husse.