Ingen hund är ilsken och aggressiv från start. Att vissa hundar skulle vara mer ilskna och aggressiva än andra är inte sant. Ingen hund föds elak, eller med ett behov av att skada eller döda. Men det finns vissa hundraser som är framavlade för att gå igång mer på kamp, våld och till och med att döda än andra.

Med detta sagt är inte dessa raser dödsmaskiner, tvärtom. Staffen är ett bra exempel på en renhjärtad, omtänksam och helt underbar hundras som fått ett rykte av att vara ilsken p.g.a. vad för sorts människor som skaffat, samt uppfostrat, dem. Vilken hundras som helst kommer att bli osäker, och då visa det genom att uppfattas som aggressiv, om den blir dåligt omhändertagen och hanterad.

Att Staffe (och andra liknande “kamphundar”) tyvärr fått denna felaktiga stämpel beror alltså på att människor gett de fel uppfostran och skapat en osäker hund. Eller i vissa fall, faktiskt uppfostrat hunden till att den ska vara ilsken.

Förr hörde man ofta att man behövde en “fast hand” till (vissa) hundar. Något som då innebar att man behövde vara tydlig, att ett nej betydde nej och att du skulle vara medveten om dina val och konsekvenser. Idag har detta med “fast hand” missuppfattats och liknas med att vara hårdhänt, till och med att slå hunden när den gör fel. Detta är fruktansvärt sorgligt, då detta våld skapar osäkra hundar.

Att det har blivit “coolt” med muskulösa hundar på promenader i kedjor som helt enkelt lärt sig att de ska hugga för fulla muggar omkring sig när någon går förbi är inte hundens val, utan dess ägare som antingen visat att det är så man ska bete sig genom att framkalla det eller ge beröm när det skett, alternativt själv skapat en osäker hund som alltid känner sig i en osäker miljö.