Även om Staffen (och många andra hundraser) fått ett felaktigt rykte om att vara ilsken och aggressiv så ska du som funderar på att skaffa hund ändå vara medveten om att det är en terrier-ras du skaffar, dessutom en terrier som har en bakgrund inom kamp.

Detta innebär att det är en stor skillnad på en Staffe och t.ex. en golden. Precis som det är skillnad på en schäfer (som fungerar bra som t.ex. familje- och vakthund) mot en bordercollie (som är en vallhund som måste få arbeta psykiskt var dag för att inte må dåligt).

En Staffe behöver inte kamp i sitt liv, den behöver inte våld och hårdhänta händer. Den är full med kärlek, omtanke och har en stark vilja om att göra rätt och få vara med. Men du som ägare måste vara medveten om att det även är ett starkt, envist, muskelpaket du funderar på att köpa.

Ingen hund mår bra av att inte aktiveras, alla behöver sina promenader och känslan av delaktighet. Men det finns ändå de som är mer “lättsamma” som första hund, eller som familjehund, där det mest handlar om att mysa omkring i hemmet och få en kortare promenad. Sedan finns det hundraser som kräver att få mer motion och även psykisk aktivering för att må bra. Här kommer Staffordshire Bull Terrier (Staffe) som ett alternativ. Får de tråkigt och inte det de behöver så kommer hunden att leta efter något annat att lägga denna energi på. Precis som en Huskey som är instängd i en lägenhet hela dagarna eller en bordercollie som inte får vara med eller arbeta med sitt huvud.

Oavsett hund behöver du ha en bra koll på vad rasen behöver för att må bra, och sedan se till att ha en plan för att uppnå detta. En Staffe kan vara fullt nöjd av att “bara” få vara med på dina vardagliga aktiviteter för att sedan få gosa ner sig i soffan tillsammans med resten av familjen när kvällen kommer, men den måste ha något “mål” med sina dagar för att må bra!