Staffen är en väldigt glad hund som älskar de flesta hundsporter. Här följer en beskrivning av några av dessa som passar bra för dig och din vän:

  • Agility:

Här ska hund och förare utföra en hinderbana på tid. Hindren kan bestå av t.ex. gungbräda, säck, tunnel, däck, balansbom. Sporten ställer krav på en bra kommunikation mellan hund och förare, men är också något som kräver en trygghet hos hunden då den ska göra allt ifrån att hoppa över hinder, klättra upp på höga saker, till att gå genom tunnlar och gå på ostadiga hinder.

  • Lydnad:

Är precis som det låter. En tävlingsgren som visar att kommunikation, förhållande, tillit och förståelse mellan hund och förare är stark. Hunden ska lyda olika kommandon både när föraren är nära eller på avstånd, vissa moment sker i koppel medan andra sker på avstånd. Detta är en väldigt uppskattad tävling då det skapar starka band mellan hund och förare.

  • Rallylydnad:

Här kan man tro att momenten handlar om att gå fort. Men istället handlar namnet “rally” om kommunikationen mellan kartläsare och förare som sker i just rally. Här är banorna olika var gång, så att föraren inte vet vad som ska ske. Genom skyltar som beskriver uppgiften ska sedan föraren ge kommandon så att hunden utför momenten på rätt sätt.

  • Viltspår:

Här testar man hundens förmåga att spåra vilt, alltså förmågan att söka upp ett skadat eller dött djur. Hunden ska vara i spårlina som inte får vara längre än 10 meter. Provet utförs genom att 2 dl blod läggs ut på ett spår av ca 600 meter. Beroende på klass läggs blodet ut olika tidigt innan testet, allt ifrån 2 timmar innan start till 24 timmar i de högre klasserna. Spåret ska vara i växlande terräng, med andra ord allt ifrån olika höjder, kärr, diken och stigar. I sista delen av spåret sker även skottprovning.