En staff är ett muskelpaket med mycket energi och livsglädje. Rasen har fin slät päls och leende från ena örat till det andra. Det är en glad hund, med en vänlig själ och stor vilja till närhet och känslan av kamratskap. Är detta något du söker så kanske en Staff är rätt för dig.

  • Lite Historik

Rasen har sin grund i bull- och terrier hundraser som förekom i Midland och då användes i hundkamper. När detta förbjöds började dessa hundar istället användas som en sällskapshund och det blev just en godkänd hundras (1935 godkändes den av engelska kennelklubben). Sedan dess har rasen blivit mycket populär och är en av de tio vanligaste raserna i England.

  • Användningsområde

Rasen är en sällskapshund som fungerar med de flesta hundsporter. Agility, lydnad, rallylydnad, viltspår och bruksaktiviteter är de allra vanligaste för de som vill tävla med sina hundar.

  • Hälsa

Det finns tyvärr en del problemområden med hundrasens hälsa, bland annat med felställda nedre hörntänder, irriterade hudpartier/tunn päls och även hundens andning tas upp som riskområde.

  • Egenskaper / Mentalitet

Staffen är en riktigt ömhetstörstande hund. Den älskar sin förare och vill gärna ha närhet och ömhet. Den är energisk, sprider energi och är ofta ganska humoristisk. Den är aktiv, social och gillar när det är full fart och visar gärna om livet blir lite tråkigt. Det är därför viktig att hunden får vara med så att den känner sig delaktig för att sedan kunna krypa upp och mysa med familjen framåt kvällen.

  • Storlek och utseende

Mankhöjd är vanligen ca 36–41 cm. Vikten för hanar är ca 13–17 kg medan tikar på ca 11–15,5 kg. Staffen är ett muskelpaket med mycket styrka till sin storlek och färgen på pälsen kan variera – allt ifrån röd, fawn, vit, svart, till brindle eller blå eller i kombination med vitt.

  • Pälsvård

Då pälsen är slät och kort, samt saknar under-ull, är skötseln väldigt lätt.